Hello! Log in or Register   |  Help  |  Donate  |  Buy Shirts New!  See all banner ads | Advertise on TheSamba.com  
TheSamba.com
 
1965 just cranks and cranks when hot. Won't fire up
Page: Previous  1, 2
Forum Index -> Beetle - 1958-1967 Share: Facebook Twitter
Reply to topic
Print View
Quick sort: Show newest posts on top | Show oldest posts on top View previous topic :: View next topic  
Author Message
DeVertible
Samba Member


Joined: May 23, 2013
Posts: 85
Location: Sequim, Washington
DeVertible is offline 

PostPosted: Fri May 22, 2015 8:42 am    Post subject: Reply with quote

Sorry about the multi pixs. My hand must have stuttered does have correct lid. 1987 restoration of an original Lake Tahoe based vehicle. I have adjusted valves at .006. The charging system does seem suspect as I drive last night's with lights on and I get a faint gen light. Got trickle on the battery while away. Will re visit issue Monday
Back to top
View user's profile Send private message Gallery Classifieds Feedback
Johnous
Samba Member


Joined: August 14, 2014
Posts: 88
Location: Austin, TX
Johnous is offline 

PostPosted: Fri May 22, 2015 3:04 pm    Post subject: Reply with quote

https://www.youtube.com/watch?v=eU6aVBW71Es

FYI
Back to top
View user's profile Send private message Gallery Classifieds Feedback
DeVertible
Samba Member


Joined: May 23, 2013
Posts: 85
Location: Sequim, Washington
DeVertible is offline 

PostPosted: Fri May 22, 2015 9:06 pm    Post subject: Reply with quote

Very interesting. . . Wow. Thanks, another possibility.
Back to top
View user's profile Send private message Gallery Classifieds Feedback
DeVertible
Samba Member


Joined: May 23, 2013
Posts: 85
Location: Sequim, Washington
DeVertible is offline 

PostPosted: Fri May 22, 2015 9:08 pm    Post subject: Reply with quote

Very interesting. . . Wow. Thanks, another possibility.
Back to top
View user's profile Send private message Gallery Classifieds Feedback
DeVertible
Samba Member


Joined: May 23, 2013
Posts: 85
Location: Sequim, Washington
DeVertible is offline 

PostPosted: Mon May 25, 2015 5:24 pm    Post subject: Reply with quote

Update; It is not the condenser, nor the fuel pump rod binding. I replaced the condenser and checked the actuator rod for freedom. Replaced coil with a used one and replaced the regulator with a new one which did solve the dim idiot light issue so that's good. I do not think it is vapor lock either, as it will not start with starting fluid or added gas to carburetor. I am coming to the conclusion it is simply a flooding problem. It will start using the standard 'open full throttle' to let things dry out and vaporize after sitting for thirty minutes or so. wish they made a 6 volt idle shut off. Has anyone tried to operate a 12 volt unit successfully on six volts? It just may be as good as it gets. Ever here the song; 12 Volt Man by Jimmy Buffet? I think that's me
Back to top
View user's profile Send private message Gallery Classifieds Feedback
Eric&Barb
Samba Member


Joined: September 19, 2004
Posts: 23082
Location: Olympia Wash Rinse & Repeat
Eric&Barb is offline 

PostPosted: Mon May 25, 2015 5:46 pm    Post subject: Reply with quote

Idle shut off only helps to keep engine from running on after shutting down a hot engine. Will not stop flooding due to carb/fuel pump getting heated up.
_________________
In Stereo, Where Available!
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Gallery Classifieds Feedback
mukluk
Samba Member


Joined: October 18, 2012
Posts: 5702
Location: Clyde, TX
mukluk is offline 

PostPosted: Mon May 25, 2015 8:29 pm    Post subject: Reply with quote

If you're really serious about operating a 12v shutoff solenoid in your 6v car, there are 6 to 12 volt power inverters available for purchase that'll do the job, just be warned that they aren't terribly cheap.
_________________
1960 Ragtop w/Semaphores "Inga"
Back to top
View user's profile Send private message Gallery Classifieds Feedback
DeVertible
Samba Member


Joined: May 23, 2013
Posts: 85
Location: Sequim, Washington
DeVertible is offline 

PostPosted: Wed May 27, 2015 6:09 pm    Post subject: Reply with quote

FYI. . . Installed 12 volt idle cutoff after testing on 6 volt battery successfully. It operated most of the time but would stop holding occasionally and the engine would quit. Pretty simple unit . A guy could make a living rewiring the coils
Back to top
View user's profile Send private message Gallery Classifieds Feedback
DeVertible
Samba Member


Joined: May 23, 2013
Posts: 85
Location: Sequim, Washington
DeVertible is offline 

PostPosted: Sat Jul 18, 2015 7:26 am    Post subject: follow up to hard starting issue Reply with quote

Installed correct 1967 pict -1 carb, 6 volt idle cut off and correct 1966 67 vacuum advance dist. Starts first crank. Happy Guy
Back to top
View user's profile Send private message Gallery Classifieds Feedback
DeVertible
Samba Member


Joined: May 23, 2013
Posts: 85
Location: Sequim, Washington
DeVertible is offline 

PostPosted: Sat Jul 18, 2015 7:27 am    Post subject: follow up to hard starting issue Reply with quote

Installed correct 1967 pict -1 carb, 6 volt idle cut off and correct 1966 67 vacuum advance dist. Starts first crank. Happy Guy
Back to top
View user's profile Send private message Gallery Classifieds Feedback
Eric&Barb
Samba Member


Joined: September 19, 2004
Posts: 23082
Location: Olympia Wash Rinse & Repeat
Eric&Barb is offline 

PostPosted: Sat Jul 18, 2015 12:42 pm    Post subject: Reply with quote

Most excellent!! Thanks for updating us all.
_________________
In Stereo, Where Available!
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Gallery Classifieds Feedback
Display posts from previous:   
Reply to topic    Forum Index -> Beetle - 1958-1967 All times are Mountain Standard Time/Pacific Daylight Savings Time
Page: Previous  1, 2
Page 2 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

About | Help! | Advertise | Donate | Premium Membership | Privacy/Terms of Use | Contact Us | Site Map
Copyright © 1996-2020, Everett Barnes. All Rights Reserved.
Not affiliated with or sponsored by Volkswagen of America | Forum powered by phpBB