Hello! Log in or Register   |  Help  |  Donate  |  Buy Shirts New!  See all banner ads | Advertise on TheSamba.com  
TheSamba.com
 
Intermittent starting issues
Forum Index -> Vanagon Share: Facebook Twitter
Reply to topic
Print View
Quick sort: Show newest posts on top | Show oldest posts on top View previous topic :: View next topic  
Author Message
JFK
Samba Member


Joined: March 10, 2019
Posts: 5
Location: Chicago
JFK is offline 

PostPosted: Mon May 18, 2020 12:18 pm    Post subject: Intermittent starting issues Reply with quote

I've done a ton of searching and troubleshooting and hope to find some advice.

I have a 1991 GL automatic.

It will start when cold every time. Sometimes it will die, after about 15 seconds, but this hasn't happened in a while. Idle about 1200-1400.

While running the coolant sensor stays around 4.5-4.9 per the shoebox ecu monitor and idle does not drop while warm. Twice the van lost throttle response while under 30 or at a stoplight.

When the van is warm it will not restart. It will restart occasionally if you remove the coolant sensor wire, last time this did not work and the afm plug was removed and the van started and I was able to get home, completely fine.

Sometimes when I put it in park it will rev to about 2700 then drop to normal cold idle.

I've cleaned all connections with contact cleaner and wd40.
I've replaced the temp ii sensor and verfied that it read correctly with ice and hot water.
I cleaned out the icv valve, it vibrates and hums.
I looked for vacuum leaks but found none.

I would really like to figure out why it won't consistently start. Please let me know if you have any ideas.
Back to top
View user's profile Send private message Gallery Classifieds Feedback
VicVan
Samba Member


Joined: July 01, 2015
Posts: 935
Location: Vancouver Island, BC
VicVan is offline 

PostPosted: Mon May 18, 2020 3:04 pm    Post subject: Re: Intermittent starting issues Reply with quote

Have you cleaned all grounds? Check the FAQ, there's a well documented thread on their number and location.
_________________
'90 Westiti, 2.1 auto
Back to top
View user's profile Send private message Gallery Classifieds Feedback
Display posts from previous:   
Reply to topic    Forum Index -> Vanagon All times are Mountain Standard Time/Pacific Daylight Savings Time
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

About | Help! | Advertise | Donate | Premium Membership | Privacy/Terms of Use | Contact Us | Site Map
Copyright © 1996-2020, Everett Barnes. All Rights Reserved.
Not affiliated with or sponsored by Volkswagen of America | Forum powered by phpBB